אף אחד לא אוהב לדבר על המוות. בטח לא על המוות של היקרים לו מכל. אבל יש פעמים שזה כל כך חשוב.
וצוואה- זה ללא ספק אחד המקרים הללו:
בקהילה צומחת, יהיו לנו חברים שכבר הכינו צוואה, ויהיו כאלו שחוששים להעלות את הנושא. במפגש הקהילתי ניתן לתת כלים ולשוחח על הנושא לעומק.
כללים לצוואה נכונה
1. צוואה מוצלחת היא צוואה עליה אין עוררין – המשמעות היא שעל הצוואה להיות נהירה וברורה באופן שאיננו מתפרש לשני פנים או עשוי להוביל לסכסוך בין היורשים. צוואה שיהיה קל לסתור או לערער עליה עלולה להיחשב כלא כשרה ובטלה. אם קיימת צוואה קודמת, רצוי לציין שהצוואה הקיימת מבטלת את קודמותיה.
כדאי: רצוי לפנות לעורך דין העוסק בתחום ולשתפו בכל המידע הרלוונטי בכדי להבטיח שהצוואה אכן תקיים את רצונו של המוריש ואף לתעד את הכנת הצוואה בווידאו או בקול.
2. צוואה טובה מבטאת את רצון המוריש בבירור – בעת ההכנה של הצוואה צריך לקחת בחשבון אפשרויות שונות דוגמת לידה, מוות, גירושים או נישואים מחדש. החדשות הטובות הן שלהחלטות שכאלו ישנם פתרונות הקבועים בחוק. הסתכלו על הצוואה כמעין הסכם עתידי בין היורשים על חלוקת הרכוש, עם זאת, הקפידו שליורשים לא יהיה כל צד בעריכתה של הצוואה. בנוסף, החוק קובע במפורש כי יש לפרש את הצוואה על פי כוונותיו של המצווה ולכן רצוי לשלב התייחסות מועטה למצווה, היורשים והיחסים שביניהם ואף לשיקול הדעת שהנחה את החלטותיו של המצווה.
לא כדאי: להניח שהחוק מבטא בדיוק את רצונך בעניינים מסוימים ולהכין צוואה שאין בה שום רמז לזהות המוריש למעט פרטיו, כדי למנוע טענה של זיוף.
3. צוואה טובה מסייעת ליורשיה לממש את הוראותיה – רצוי לסייע ליורשים כמה שיותר באיתור הנכסים ובמימושם. בהיעדר צוואה ובמידה שיש צאצאים או שותפים לחיים שאינם רשומים, דוגמת בני זוג ידועים לציבור, אלו עשויים להידרש להוכחות אודות מצבם המשפחתי וזיקתם למוריש ובכך להיתקל בקשיים למימוש הירושה. רצוי גם לזכור שבני זוג שאינכם נשואים אליהם, לא הופכים אוטומטית לידועים בציבור ולכן רצוי להבטיח את זכויותיהם על נייר. חשבו על מצבם של היורשים, צורכיהם, סיוע כלכלי שהוענק להם בעבר, חובות וצרכים מיוחדים. החליטו מה ייעשה עם הנכסים שיהיו בידי יורשים מסוימים. 4. כסף זה לא הכל – רבים טועים ורואים בצוואה דרך להוריש כספים בלבד, כשלמעשה מדובר בכלל הרכוש של המצווה החל מספרים, כתבי יד, חפצים אישיים, מסמכים, תמונות ועוד. ראו את המסגרת הכללית של הצוואה כמסמך שמגן על נכסיכם ועל זכויותיהם של היורשים שלכם. אם אתם מחזיקים בנכסים מיוחדים דוגמת מניות, חשבונות מנוהלים, זכויות שליטה או זכויות שעשויות להיות לגביהן טענות נוגדות, רצוי שתתנו עליהם את הדעת. אותו הדבר יש לעשות במקרה שיש לכם חובות או שחייבים לכם, וזאת בכדי לסייע ליורשים לגבות את החובות מצד אחר או לא להיות מופתעים מדרישות הנושים מן הצד השני. כדאי: התייחסו לכל הנכסים בין אם הם ידועים בוודאות ובין אם הם עשוי
ים להגיע אליכם בעתיד, ציינו את פרטיהם ואת האופן בו יש לטפל בהם. 5. הצוואה היא מכתב הפרידה שלכם, נצלו זאת – מעבר למטרה העיקרית של הצוואה, ניתן גם לנצל את הבמה בכדי לשמור על שלום בית ולהפוך את תהליך חלוקת הירושה לנעים הרבה יותר. הגידו כמה מילים טובות ליקיריכם, עודדו אותם ואם פגעתם ביורש מסוים, אפילו בקשו סליחה. לפעמים סיפוק הסברים אודות ההחלטה על חלוקת הרכוש תמנע תחושות של השפלה, היעלבות או אפילו פקפוק אשר עלולים להוביל לערעור על הירושה. באשר לזוגות שיש להם בני זוג או ילדים מנישואים קודמים, חשוב להתייחס למצבים בהם בן הזוג הנותר מתחתן מחדש או מביא צאצאים לעולם.
הטעות: אנחנו נשואים – הכול יעבור לבן/בת זוגי אחת הטעויות הנפוצות בגינן אנשים נמנעים מלכתוב צוואה היא משום שהם משערים שאין בה צורך כיוון שהם נשואים, ולכן יעבור הרכוש אוטומטית לבן/בת הזוג, עם זאת, רצוי לזכור שבמבחן המציאות ישנם מגוון מקרים שונים עליהם יש לתת את הדעת: ראשית, זכרו שמחצית הרכוש המשותף ככל הנראה (וגם לכך ישנם חריגים) שייך לבן הזוג ופירושו של דבר שאדם בעל דירת מגורים שנפטר, עזבונו כולל מחצית מדירת המגורים בלבד. שנית, אדם שנפטר ללא צוואה ויש לו ילדים, מוריש לאשתו מחצית מן הירושה (כלומר ¾ מכל הרכוש המשותף) והיתר מתחלק בין ילדיו. במקרים אחרים הירושה עוברת על פי הצוואה לאישה בלבד ולאחר פטירתה לילדים וישנם תהליכים בהם המוריש מעדיף להבטיח את עתידם של ילדיו או נכדיו במקרה שבן הזוג שהותיר אחריו יתחתן או ייכנס לזוגיות חדשה. זכרו שהחוק מכיר במצבים אלו ומציע פתרונות שונים לכך. (כותבי המאמר הם עורך דין בן שלום ועורך דין יאיר זהבי, ממשרד עורכי דין שלום, זהבי ושות'. אין האמור מהווה ייעוץ משפטי משום סוג שהוא)
ל
Comentarios