top of page
קהילה צומחת

אמונות טפלות בחיינו

עודכן: 10 במאי 2020

אמונות טפלות ופעולות הקאות בעקבותיהן היו כנראה מאז ומתמיד.

אבל מה הן? ומהיכן הגיעו?

קיימים שלושה כיווני חשיבה מרכזיים על אמונות טפלות:

1. פעולה נגד פחד:

בעקבות חרדה ופחד ממשהו לא ברור שעליו אין לנו שליטה- אנו נוהגים בטקס מסוים ומעשה אשר מנסה להשיב לנו שליטה- כמו פחד ממוות, מחולי וכדומה. חמסה חמסה חמסה....


2. מעשה שהיה כך היה:

השערה נוספת היא כי פעם קרה משהו מסוים שר עזר, הועיל, שינה, ומשם האמונה התגלגלה. כלומר הייתה משמעות כלשהי או התרחש אירוע כלשהו בדת מסוימת, בזמן מסוים, בתרבות מסוימת, וזה נשמר והתקבע – כמו האמונות לגבי חתול שחור.


3. העולם שמעבר...

מבט רוחני רואה באמונות האלה ביטוי לעולמות שמעבר, לאמת שמתבטאת בסימנים, בידע שנכון לכל מקום ולכל זמן, ולכן הוא לא נרכש בתהליך של חינוך בתרבות מסוימת, אלא קיים מעבר לזמן ולמקום. מסורת העוברת על מעשים הנעשים בעולם הזה ומשפיעים לטובה ומגנים עלינו מפני העולמות אשר סביבנו ולא נראים לעין.


כמה דוגמאות: מתוך האתר מוטקה.

חתול שחור.

האמונה: אם חתול שחור חוצה את דרככם, יש לירוק על הרצפה למען הסר מזל רע או לעבור למדרכה השנייה.

מקור האמונה: לא בכל התרבויות חתול שחור מביא מזל רע. בבריטניה, אירלנד, סקוטלנד ויפן הוא דווקא סמל למזל טוב ושגשוג. המצרים הקדמונים סגדו לחתולים השחורים, וקברו אותם חנוטים לצד בעליהם. הימאים האמינו שחתול שחור שנכנס לספינה זה סימן טוב, אבל חתול שחור שמתחרט, מפנה להם גב והולך - מבשר מוות. נשות הימאים גידלו חתולים שחורים בבית כדי שבני זוגן ישובו בשלום. המתיישבים הראשונים בארה"ב, שהיו  נוצרים דתיים, ראו בחתול שחור כישוף רע בגלל צבעו - אישה שהיה לה חתול שחור נחשבה מכשפה.


מראה שבורה

האמונה: מראה שנשברה מביאה שבע שנים של מזל רע.

מקור האמונה: היוונים האמינו שהאלים יכלו לראות במראה את העתיד. אם מישהו שבר מראה זה היה מפני שהאלים לא רצו שהוא יראה את עתידו. הרומאים האמינו שהחיים מתחדשים כל שבע שנים - מראה שבורה היא סימן לחולי והאדם זקוק לשבע שנים כדי להחלים, אך אפשר להתגבר על המזל הרע בקבירת השברים עמוק באדמה. ברוסיה מאמינים שמי שאוכל מול מראה עלול לאכול גם את מזלו. הסינים לעומת זאת מאמינים שמראות מבריחות רוחות רעות. עד היום יש כאלה שתולים מראות בכניסה לבתים ולבתי עסק כדי להבריח שדים.


נעליים

האמונה: יש לא מעט אמונות טפלות שקשורות בנעליים. למשל האמונה שאסור לקנות נעליים למישהו שאוהבים כי אז הוא ילך מאיתנו. אמונה נוספת קשורה לאופן הנחת הנעליים: נעליים שמונחות עם הסוליה כלפי מעלה עושות על פי האמונה "גב" לאלוהים ולכן יביאו מזל רע. אם מישהו מת, יש אמונה הגורסת כי יש לקחת את הנעליים שלו ולזרוק אותן כך שאף אחד לא יוכל להשתמש בהן, שכן על פי אמונה זו, לנעול נעל של מת פירושו ללכת בדרכו אל המוות. מצד שני, יש אמונה לפיה לקשור נעליים לרכב של זוג שזה עתה נישא מביא מזל טוב.

מקור האמונה: בבית המלוכה האנגלי נהגו לזרוק נעליים על כרכרה של זוג שרק התחתן.  אם זה פגע בכרכרה המשמעות הייתה אושר ועושר. פעם היו מעמידים נידונים למוות בתלייה על השולחן עם הנעליים שלהם, ולכן לא כדאי להניח נעליים על השולחן. בתנ"ך משה ויהושע נדרשו לחלוץ נעליים כשעמדו על אדמת קודש. יש הטוענים שהנעל מסמלת את גוף האדם והגשמיות, שהיא החיבור של האדם לקרקע.



הקשה על עץ

האמונה: יש להקיש על עץ פעמיים או שלוש נגד עין רעה. אם אתם מהמחמירים אתם יכולים להוסיף נקישה על הראש, ולקנח ב"טפו טפו טפו".

מקור האמונה: הרומאים האמינו שהאלים מתגוררים בעצים, לכן בכל פעם שמישהו אמר משהו טוב על עצמו או על אחרים, הוא נקש על העץ פעמיים - בפעם הראשונה כדי לבקש מהאלים לא לקלקל את הטוב, ובפעם השנייה כדי להגיד תודה (אפשר לנקוש פעם נוספת כדי להבריח את המזל הרע). היהודים טוענים שהאמונה התחילה עם הרדיפות, כשהשתמשו בנקישות סודיות על גבי דלתות מעץ. הפינים חשבו שיש בעצים פיות ששומעות דרך הנקישה את המשאלות שלנו ומגשימות אותן. יש כאלה שאומרים שמקור האמונה בכלל באדם הקדמון, שנקש בענפי העץ להבריח נחשים.


לדיון ומחשבה:

  • אילו עוד אמונות אתם מכירים?

  • מדוע קוראים לזה אמונה טפלה?

  • מה כוחה של האמונה הזו?

  • האם אתם העברתם לילדכם אמונות כאלו? האם ירשתם אותם מהוריכם?

  • במה אתם מאמינים?



22 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

コメント


bottom of page