top of page

האזורים הכחולים: המקומות שבהם מאריכים חיים

האזורים הכחולים: המקומות שבהם מאריכים חיים

Blue Zones- the secret for long life.


חמישה אזורים ברחבי העולם הוגדרו כאזורים כחולים, אזורים שתושביהם מאריכים חיים יותר מבכל מקום אחר העולם, וגם בזקנתם המופלגת הם נשארים בריאים יחסית.

יש מקומות בעולם – האזורים הכחולים קוראים להם – שתושביהם מאריכים ימים ומצליחים להגיע לגיל מאה ויותר, בבריאות טובה. השם "אזורים כחולים" ניתן לאזורים הללו על ידי הדמוגרף הבלגי מישל פולן. בשנות ה-90 הוא סימן על המפה בדיו בצבע כחול את כיסי האוכלוסייה עם אנשים החיים מעל גיל מאה. בהמשך, החוקר והעיתונאי דן בוטנר יצא מטעם הנשיונל ג'יאוגרפיק למקומות שסומנו כאזורים כחולים, ראיין את האנשים המקומיים וניסה ללמוד מהם את סודות החיים הארוכים. את הממצאים שלו הוא פרסם בספר, שיצא ב-2011 והפך לרב מכר: "האזורים הכחולים: מה למדנו מהאנשים שהאריכו ימים יותר מכולם".




האזורים הכחולים מעלים פרדוקס מעניין: מצד אחד, הקידמה הביאה להארכת תוחלת החיים ולמיגור מחלות רבות שהיו נפוצות בעבר, אבל כמעט בכל המקומות שמוגדרים כאזורים כחולים, אנשים חיים דווקא הרחק מהקידמה המודרנית. הם חיים קרוב לטבע ושומרים, לפחות במידה מסוימת, על אורח חיים מסורתי, עם דגש על משפחתיות וחיי קהילה. לרוב הם נמנעים מעישון, אוכלים תזונה בריאה, צמחונית ברובה, עוסקים בפעילות גופנית מתונה וחיים בנינוחות וללא לחצים.






  • קהילה. קשרים קרובים עם הקהילה והסביבה הקרובה, אשר מקנים תחושת שייכות.

  • משפחתיות. המשפחה נמצאת במקום הראשון, לפני קריירה וכסף. היחסים עם בני המשפחה קרובים וחמים, ההורים נוכחים בגידול ילדיהם, והקשישים, במרבית המקומות, ממשיכים לגור עם בני משפחותיהם ולא עוברים למסגרות נפרדות המיועדות לאנשים בגיל הזקנה.

  • תזונה. תזונה שמבוססת בעיקר על מזונות אמיתיים ולא מעובדים מן הצומח, אכילת ארוחות קטנות במהלך היום, צריכת בשר מועטה (פעם-פעמיים בשבוע לכל היותר) והימנעות מארוחות גדולות בערב. כמעט בכל האזורים נהוג גם לשתות כוס יין אדום ביום.

  • תחושת משמעות ומטרה, ולעתים קרובות גם אמונה דתית.

  • קצב חיים אטי ונינוח, המושפע לעתים קרובות מעונות השנה, בלי לייחס חשיבות רבה לשעון.

  • פעילות גופנית. האנשים שגרים באזורים הכחולים לרוב לא רצים מרתונים או מתאמנים באינטנסיביות בחדר כושר, במקום זה הם הולכים בטבע, שוחים בים, רוכבים על אופניים ממקום למקום ועוסקים בפעילויות כמו חקלאות או גננות, שכרוכות בבילוי זמן רב בחוץ והפעלת הגוף.


נקודות למחשבה ולדיון:

  • מהם לדעתכם הנקודות שמצאו בקרב אותם אנשים אשר יש להם אריכות ימים אשר סייעו להם להגיע למצב זה?

  • האם יש לכם שאיפה להגיע לאריכות ימים? אם כן, באיזה מצב הייתם רוצים בכך?

  • מה לדעתכם עוזר לכם או לאחרים לשמור על אריכות ימים?

  • האם אתם מכירים אדם שהגיע לאריכות ימים, מה לדבריו עזר לו להגיע לגיל זה?

  • האם ישנם דברים בתוך הקהילה שניתן לעשות כדי לסייע באריכות חיים?(ניתן להציע שינויים אלו למנהל המוסד)


( כתבה- נעמי עזיז רוזנבאום)

23 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

קשרי הורים ילדים- האם תמיד אקטואלי?

https://einatnathan.com/ מה היא הורות? מתי היא נגמרת? האם תמיד יש לנו היכן להתקדם כהורים? מוזמנים להכנס לאתר של עינת נתן, לקבל מחשבות ורעיונות לנושאים בהורות. שבעצם, לעולם לא נגמרת...https://einatnath

bottom of page