מתוך האתר: מהות החיים.https://www.eol.co.il/articles/1121#
מומחי חינוך רבים מרגישים כי היום המגמה השולטת היא הגנת יתר שהופכת את הילדים לתלותיים ולחסרי כלים להתמודדות עם החיים.
"לפני שניים-שלושה עשורים, ילדים היו מתגודדים ברחובות בחבורות של גילאים מעורבים ומשחקים ללא יותר מדי השגחה",
, פעילות כזו פיתחה בהם כישורים אישיים וחברתיים מגוונים שנחוצים להתנהלות כאנשים בוגרים בעולם. בין היתר פתרון מחלוקות, ניהול עצמי של תוכניות ושל זמן, הערכה עצמית ועוד.
בשנים האחרונות עולים נתונים המצביעים על ירידה חדה בזמן המשחק בחוץ, מה שעלול לפגוע בהתפתחות הכישורים הללו. חלק מהבעיה נובע מהיחס של ההורים אשר חוששים לגורל הילדים כל זמן שאינם תחת זכוכית המגדלת שלהם.
חיוני עבור הילדים "ליפול, להיחבל, למעוד ולגלות שהם בסדר. הם יכולים לשרוד את הפגיעות".
עבור ילדים, טיפוס על גדרות הוא כישור שערכו לא יסולא בפז. הם יצטרכו לטפס על גדר כדי להכיר בן זוג, הם יצטרכו לטפס על גדר כדי להקים עסק משלהם, או כדי לסיים תואר באוניברסיטה ולמצוא עבודה, והם יצטרכו לטפס על גדרות אינספור בכל שלב בחיים. אולי זה סמלי שטיפוס על גדרות הוא פעילות שילדים כל כך אוהבים, וממנה הורים כל כך נחרדים. מגדרות אפשר ליפול, אבל כשעוברים אותן מגיעים למקומות חדשים.
כשאנחנו כהורים מגוננים על הילדים, אנחנו מכניסים אותם ללולאה של אתגרים, שאלמלא התערבנו היו נראים בעיניהם כזניחים או לפחות ניתנים לפתרון באופן עצמאי.
אנחנו יכולים לברוא את עולמם של ילדינו, וזו אחריות עצומה.
העיסוק בילדים מפנה אותנו לבדוק קודם כל את עצמנו. כשהם צעירים, אנחנו משקפים להם דמות אידיאלית בכל הטיית זווית הפה ובכל הרמת גבה. אז האם אנחנו מאפשרים להם ליפול?
כשם שרחמים מוגזמים על ילדים יכולים לסרס אותם, ייתכן מאוד שגם רחמים עצמיים פועלים עלינו באותו אופן. ייתכן שמקורם באותו עולם שיצרו עבורנו כילדים, שכן דברים לא ממש משתנים כשאנו גדלים. אנחנו לא גולם שעובר מטמורפוזה לפרפר, אלא ילדים מגודלים. אז כשהילד מטפס על גדר במקום להביא לו סולם, תנו לו להתמודד. אם יעבור, הוא יעריך את עצמו יותר כשיינחת מצדה השני. אם ייפול, הוא יעריך אתכם יותר כשיגלה שיש לו הורים דואגים שבאים להושיט יד, להרים אותו מהעפר ולדרבן אותו לטפס מחדש.
למחשבה ולדיון:
מה הגישה שלכם? האם לגונן על הילדים או לתת להם גם להיכשל?
האם יש הבדל בין מה שהיה פעם לבין מה שיש היום?
האם אנחנו מסוגלים לשמוע ילדים בוכים?
כמה חסינים אנחנו לכישלון של הילד?
מה זה מלמד את הילד על חסינות לכישלונות של עצמו?
ומה זה מלמד אותנו על חסינות לכישלונות של עצמנו?
האם חוויתם כישלונות כילדים? כיצד זה השפיע עליכם?
מה הייתם ממליצים להורים של היום בנושא?
Comments