https://www.eol.co.il/articles/1455
מתוך האתר מהות החיים
מוזמנים להכנס לראות את הסרטון של הכתבה
לא פעם קורה לנו שברגע שאנחנו שומעים מישהו מתחיל לדבר, הראש שלנו כבר מריץ המשך פוטנציאלי לדבריו – או אולי כבר אפילו הספקנו להחליט מה דעתנו בעניין – למרות שהעניין עדיין לא נאמר במלואו.
לעיתים אנו אף עשויים לגלות שבכלל אין קשר בין התרחיש שחזינו לבין מה שנאמר בפועל.
לפעמים מילה אחת שאנו שומעים עשויה להצית אצלנו פרץ של אסוציאציות, בעוד הראש שלנו שועט קדימה בניסיון להבין את כוונת המשורר. הצורך הקיומי שלנו להבין את סביבתנו עיצב את מוחנו להיות מכונת עיבוד נתונים משוכללת, עם אלגוריתמים לחיזוי שמתעלים על כל טכנולוגיה. קל וחומר כשמדובר בהבנת זולתנו, שהרי תקשורת מילולית חיונית ליצור חברתי שכמונו.
אז מה באמת קורה במוחנו כשמילה מדוברת חולפת בין אוזנינו? כיצד הוא מסוגל לזהות אותה ולקבוע את משמעותה במהירות שיא מתוך שטף האינפורמציה? בשיעור אנימציה מבית ,TED-Ed פרופסור לפסיכו-לינגוויסטיקה גראת' גאסקל שופך מעט אור על אופן פעולתו של מעבד התמלילים החזק בעולם.
כשאנחנו נחים המוח שלנו עובד
ומה קורה כאשר אנו נתקלים במילה חדשה שאינה נמצאת באוצר המילים שלנו? כדי למנוע ממילה חדשה לשבש את רשת תבניות המילים והמשמעויות שאנו כבר מכירים, פיתחנו מנגנון בטיחות מעניין. גראסקל מסביר כי ברגע שאנו לומדים מילה לראשונה היא נשמרת קודם בסוג של 'חנייה לטווח קצר' באזור ההיפוקמפוס במוח, הרחק מהמאגר המרכזי של המילים הקיימות המאוחסנות בקליפת המוח.
או אז, בתהליך הדרגתי שמתרחש בשינה, תוך מספר לילות המילים החדשות מועברות למאגר המרכזי ומתווספות לישנות. "במשך היום, פעילות לא-מודעת מייצרת 'פיצוצים של משמעות' כשאנחנו משוחחים", אומר גאסקל. "בלילה, אנחנו אומנם נחים, אבל המוחות שלנו עסוקים בשילוב המידע החדש ברשת המילים. כשאנחנו מתעוררים, התהליך הזה מבטיח שנהיה מוכנים לעולם השפה המשתנה מיום ליום".
המיומנות שלנו להבין את הנשמע במהירות בזק אכן מרשימה, אך לעיתים גם עשויה לבוא בעוכרינו. לפעמים כשמישהו מדבר, אנו רוצים להקדים את המאוחר ורצים להסיק מסקנות לגבי דבריו עוד לפני שסיים. "הקשבה היא אמנות שדורשת להעדיף תשומת לב על-פני כישרון, רוח על אגו ואחרים על פנינו" כך גורסת אמרה מפורסמת. ואכן, אם נרצה לתת לעצמנו הזדמנות אמיתית להבין את כוונתו של האחר ולהגיב בהתאם, לפעמים התהליך המהיר והיעיל ביותר מצריך דווקא להאט את הקצב, להקשיב עד הסוף ולתת למעבדים העוצמתיים שבמוח שלנו לבצע את עבודתם.
לדיון ומחשבה
האם אנחנו יותר מדברים או מקשיבים?
כמה שפות אתם יודעים?
כמה שוני במילים יש בין שפות שונות?
למדו כל יום מילים חדשות בקהילה- וכך תשפרו את תפקוד המוח של כולם!
Comments