אל תגידו נודד, תגידו מתכנן
כשאנחנו מרוכזים, אנחנו מלווים קו מחשבה אחד במהלך פחות או יותר לוגי במטרה להגיע למסקנה או למטרה מסוימות. שיחה דורשת ריכוז, וכך גם קריאה, פתרון בעיות או ניהול משימות. אלא שריכוז לרוב דורש מאיתנו מאמץ כלשהו. כאשר אנחנו לא מתאמצים להתרכז, המוח בורח לכיוונים שונים.
מחשבות נודדות, קוראים לזה, ובאנגלית: Mind Wandering. המוח יוצא לטיול אקראי. לפעמים הוא נתקע שוב ושוב על מחשבה אחת (רומינציה, מחשבה חזרתית), ולפעמים הוא מדלג מחשבה למחשבה. זיכרון רודף זיכרון, פנטזיה, ניסויים מחשבתיים ורשימות חסרות שימוש מיידי. לא תמיד נזכור אחר כך על מה בדיוק חשבנו.
"גם אם נעצום עיניים, נאטום אוזניים, נבטל את הקלט מכל החושים שלנו, יקרה משהו במוח שלנו", אומר ד"ר ודים אקסלרוד מהמעבדה לחקר המוח וקוגניציה בראשות פרופ' משה בר, באוניברסיטת בר אילן. "יש עולם עשיר בתוכנו, של זיכרון, דמיון, תכנון לעתיד, הזדהות עם אחרים ועם גיבורים ספרותיים".
"אנקדוטות רבות מספרות על גאונים, ממציאים או מגלים שפתרו בעיה גדולה דווקא אחרי שהפסיקו לחפש את הפתרון וחשבו על משהו אחר, ואכן המחקר שלנו מראה שתקופה של מחשבות לא ממוקדות בבעיה עוזרת בפתרון היצירתי שלה" - כך נכתב במאמר שהתפרסם בכתב העת Psychological Science. המאמר פירט את תוצאותיו של מחקר שחילק נבדקים לשתי קבוצות: האחת עסקה במשימה לא מאתגרת קוגניטיבית, כך שהיה לנבדקים פנאי להרהר, והקבוצה האחרת עסקה במשימה מאתגרת. לאחר מכן שתי הקבוצות התבקשו לפתור בעיה שדרשה פתרון יצירתי - בעיה שהנבדקים כבר נחשפו אליה קודם אך לא התבקשו באופן מפורש לפתור אותה.
בפרסום התוצאות, החוקרים הדגישו שהנבדקים לא הקדישו מחשבה מודעת לבעיה, אלא כנראה עיבדו את הנתונים באופן לא מודע. מחקרים קודמים הראו שהתוצאה טובה יותר כאשר עוסקים במשימה משעממת מאשר כשלא עסוקים כלל.
למחשבה ולדיון:
האם יש פה מישהו שמחשבותיו נודדות לעיתים קרובות?
האם היית כך גם כילד ובוגר?
על אילו נושאים אתה חושב בדרך כלל?
שאלו את הצוות- האם המחשבות שלהם נודדות לפעמים?
האם זה בשביל לברוח מהמציאות?
קרה לכם שהפתרון של נושא אחד הגיע לאחר שלא חשבתם עליו כלל?
Comments